2021. március 6., szombat

5. OSZTÁLY FELADATA - MIMIKRI - VILÁGOS-SÖTÉT SZÍNKONTRASZT - Erre a email-címre küldjétek: fellegjaro75@gmail.com

Sziasztok!

(A feladat megoldását fényképezzétek le és küldjétek el az email címemre: fellegjaro75@gmail.com )

Figyelmesen olvassátok végig a feladat szövegét - de először egy kis színtan következzen!

Továbbra is a színkontrasztokkal foglalkozunk.

Mi a kontraszt? Különbség, ellentét. A színek különbözőségét használjuk ki, ez lesz a színhatás alapja, a kép annál feszültebb, minél nagyobb az egyes színek hatása közötti különbség.

A színek kapcsolatát a színkör segítségével érthetjük meg. A színkör a spektrumszínek (szivárványszínek) elrendeződésének modellje, amely 12 színből áll. Megkülönböztethetünk:

·         Elsődleges (alap – telített) színeket: sárga, vörös, kék,

·         Másodlagos színeket, melyek a szomszédos színek keverékéből jönnek létre: zöld (sárga+kék), narancs (citrom+vörös), ibolya (vörös+kék),

·         Harmadlagos színeket, melyek az elsődleges és másodlagos színek keverékéből alakulnak ki: sárgásnarancs, vöröses narancs, vöröses ibolya, kékes ibolya, kékeszöld, sárgászöld.



A színek hatását befolyásolhatja, hogy milyen színekkel együtt jelennek meg. Különböző kontrasztokkal fokozhatjuk képünk dinamikáját.


Hét színkontrasztot különböztetünk meg.

1. Eddig a három alapszín (sárga, piros, kék) kapcsolatát, egymástól határozottan elütő, de egymást mégis erősítő, rikító hatású ellentétét vizsgáltuk (A cirkusz).

Az alapszínek magában való kontrasztja


Egy példa:

Középkori miniatúra, vagyis kézzel írt könyvbe (kódex) készített festmény

2. Most a világos-sötét kontraszt következik. A fekete és fehér szín a legellentétesebb hatású szín, amely a fény és az árnyék, a sötét és a  világos megjelenítésének legjobb eszköze (köztes színei a szürke árnyalatok). 


Világos – sötét kontrasztról beszélünk, ha egy képen a színek helyett a világossági fokozatok jelennek meg.

A legtisztább ilyen helyzetet a monokróm képek adják. A monokróm egy szín különböző árnyalatait jelenti. Míg az árnyékos részek sötétek, addig a fénnyel megvilágított részek világosak. 

Ha tehát egy tiszta színhez fehéret adunk, akkor világosítjuk (derítjük), ha feketét adunk, akkor sötétítjük.



·         A sötét tónusok fojtott, titokzatos, fenyegető jellegűek lehetnek.

·         A közepes árnyalatokból álló kép visszafogott, lapos, erőtlen.

·         A világos tónusoktól pedig könnyű, szabad, légies hatású lesz képünk

Egy példa:

Pablo Picasso Tragédia című festménye

ÉS MOST KÖVETKEZZEN A FELADAT!

A természetben közismert jelenség az úgynevezett mimikri, vagyis a rejtőzködés. Bizonyos állatok, növények a környezetük mintázatát, színeit viselik magukon. Beleolvadva abba így rejtőznek el ellenségeik elől. Ehhez most következzen néhány érdekes példa - találd meg a rejtőzködő élőlényt!

Botsáska





Varangy




1. Először válassz ki egy állatot ennek a bejegyzésnek az alján és halványan, grafitceruzával próbáld lerajzolni - de csak a körvonalait egy A4-es rajzlapra!

2. Ezután keresd meg a ceruza- vagy filctoll készletedben a választott állat színét (vagy olyant, ami közel áll hozzá)! Fontos, hogy olyan színt válassz, melyből legalább két különböző tónus, tehát egy világosabb és egy sötétebb is van a ceruza- vagy filctoll készletedben!

3. Ezután színezd ki az állat rajzát úgy, hogy a mintázatát igyekszel minél pontosabban érzékeltetni! Figyelem! A mintázat két különböző színénél nem kell ragaszkodnod a látványhoz, hanem a színes ceruzád két tónusára alkalmazd!

4. Végül ezt a színes mintázatot az állatalak körvonalain kívül is folytasd a rajzlap mind a négy széléig - teljesen kitöltve a rendelkezésre álló felületet!

A következő képeket példának küldöm - ezek diákmunkák. Miután végignézted őket, a feladat legalján megtalálod azokat az állatokat ábrázoló fotókat, melyek közül kiválaszthatod azt, amelyiket a számítógéped képernyőjéről lerajzolhatsz.






Ezekből a képekből válassz egyet!







Jó munkát kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...