2021. május 6., csütörtök

8. OSZTÁLY FELADATA

 LÉGY SZÍVES OLVASD EL VÉGIG!

A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád!

1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összekapcsolásával! Pl.

növény + állat

növény + ember

növény + tárgy

állat + ember (De ne kentaur vagy sellő legyen!)

ember + tárgy

 

Ha különböző, egymáshoz a valóságban nem tartozó dolgokat összekeverünk, akkor olyan formákat kapunk, amelyek inkább az álmok világában szoktak megjelenni. Ezt a fajta furcsa kompozíciós technikát, szürrealista módszernek is nevezik. A szürrealizmus kifejezés azt jelenti, hogy "valóság feletti". A 20. század modern művészeti irányzatainak egyikét nevezték el szürrealizmusnak.

A rajzodban természetesen akár háromféle dolgot is összekeverhetsz. Két dolognak a természetben szokatlan módon való összekapcsolása nagyszerű lehetőséget ad a fantáziának, hogy akár valamilyen félelmetes, vagy inkább mulatságos figura szülessen. Próbáld meg minél élethűbben, hihetőbben megrajzolni, ügyelve a részletek pontos kidolgozására. Ennek érdekében érdemes tónusozni, színekkel gazdagítani a rajzod.


Egyik neves alkotója a belga René Magritte (ejtsd: mágrit), két festményét mutatom meg:




Max Ernst (ejtsd: ernszt) szürrealista festménye következik:



De már a 16. században (1500-as évek) is találunk hasonló képi világot építő művészt, pedig ő még nem hallhatott a szürrealizmusról mint irányzatról: őt Hieronymus Boschnak hívták (ejtsd: hieronimusz bos). Íme a Gyönyörök kertje című alkotásának egy titokzatos részlete:




2. Adjál egy érdekes, akár lehetetlennek tűnő, vicces nevet a figurádnak!

3. Találj ki hozzá egy jópofa kis történetet! Hogyan működik? Mire szolgál? Mivel táplálkozik? Milyen életmódot folytat? stb.


Méret: A4

Technika: szabadon választható

 

Az ötletelés segítésére feltöltök ide néhány középiskolás diákmunkát. Ezek mind képzeletbeli áltudományos szakillusztrációk. Természetesen nem azt várom tőletek, hogy ilyen valósághűen ábrázoljátok a ti lényeiteket. Rajzoljatok a saját elképzelésetek és képességetek szerint! Jó munkát kívánok!


Lőrincze Viktória (11. oszt.) rajza

Schandl Levente (11. oszt.) rajza

Schauermann Liza (11. oszt.) rajza

Szabó Violetta (11. oszt) rajza



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...