2021. március 18., csütörtök

5. OSZTÁLY FELADATA: KÉPZELETBELI TÁJKÉP DEKORATÍV MINTÁKBÓL

 Sziasztok!

Most ismét a kreativitásotokra lesz szükség! 
A következő feladat során saját fantáziátokra hagyatkozva egy képzeletbeli tájat kell rajzolnotok úgy, hogy a táj csaknem minden része különböző, vagy itt-ott ismét felbukkanó díszítő mintákkal legyen kitöltve. Tehát a rajzlap teljes, vagy csaknem teljes felületét töltsd ki sűrű szövésű mintákkal. De maga a táj is legyen gazdagon megtöltve a szokásos vagy éppen fantasztikus tájelemekkel (hegyek, folyók, erdők, fa, felhők, szántóföldek, utak, házak stb.)! A díszítő minták legyenek változatosak!

Hogy elkerüld a díszítő minták sokaságából eredő, szemet bántó zűrzavart, ezért ha szükséges, akkor a kompozíció bizonyos részein, arányosan elosztva maradjanak nyugodt felületek! Ezeket hagyjátok üresen, vagy töltsétek ki feketével.

A feladathoz kapcsolódik egy fogalom, ez pedig a "horror vacui". A horror vacui azt jelenti: irtózás az ürességtől. A képzőművészetekben a rendelkezésre álló tér, képfelület teljes kitöltése. Ha a figurális ábrázolás üres helyet hagy, azt ilyenkor ornamentális díszekkel fedik be. (A modern művészet már nem követi a horror vacui elvét).

Méret: A4-es rajzlap
Rajzeszköz: fekete filctoll (de ha van, akkor természetesen legyen színes filctollal készített rajz!).

Az itt következő képeket csak azért küldöm, hogy belőlük ötletet merítsetek - de NEM AZÉRT, HOGY LEMÁSOLD!










Most pedig külön a díszítő mintákhoz mutatok néhány ötletet:










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...