2021. április 22., csütörtök

5. OSZTÁLY FELADATA

 Sziasztok! 

Továbbra is a mákgubóval mint természeti formával foglalkozunk.
A feladat: alkoss sormintát a mákgubónak az előző feladat során elkészített sziluettjéből! 

A sorminta azt jelenti, hogy egy-két formát egymás mellé sorolva ismétlünk, sokszorozunk úgy, hogy minden további forma pontos mása legyen az eredetinek. Hogy ne legyen unalmas, a formákat lehet variálni (változtatni). Például egymáshoz képest elforgatni, színüket változtatni, pozitív-negatív módon váltakoztatni. 



A sorminta már a legősibb kultúrák művészetében is megjelent mint díszítő motívum. A kerámiaművészetben, az építészetben, a népművészetben stb.



A mákgubó formájának felhasználásával úgy kellene megalkotni a sormintát, hogy az A4-es rajzlapod mind a négy oldalán 3 cm széles sávban vonuljon végig. Tehát valójában egy keretdíszt kell alkotni. Ehhez most használnod kell egyenes és derékszögű vonalzót. Legyél pontos a mérésben és a vonalazásban. Próbáld meg felosztani a papírlap oldalait egyenlő részekre, hogy a sorminta alapelemeit saroktól sarokig egyenlő távolságokra el lehessen oszlatni.
A rajzlap közepére egyelőre még semmit se rajzolj. A sarkoknál, tehát ahol kanyarodnod kell a sormintában, külön sarokdíszt találj ki a mákgubó formájának, esetleg csak részletének felhasználásával. Fontos, hogy az alapmotívum (mákgubó) mellett, persze csak módjával, a fantáziád segítségével kiegészítheted, gazdagíthatod a sormintát saját dekoratív (díszítő) motívumaiddal.
Eszköz: előbb grafitceruzával, rajzold meg és csak ha végigrajzoltad a minta tervét, akkor kellene kihúznod a rajzot fekete filctollal (persze, ha van)!
A rajzod olyan legyen, mint például egy oklevél díszes kerete.

Néhány példa még a sormintára (ne ezt másold!):



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...