2021. április 23., péntek

6. OSZTÁLY FELADATA - SAKK

Sziasztok!

Maradunk a mértani testeknél.

Egy kivételével (ló) forgástestek következnek: sakkfigurák. Ezt a témát járjuk majd körül.

Elsőként árnyékolva rajzold le a képen látható három sakkfigurát! Mindegyik figura külön A5-ös papírra kerüljön, tehát az A4-es rajzlap FELÉRE! A hosszabbik oldala mentén felezd meg az A4-est!

Egy-egy sakkfigura rajza legyen nagyobb az "eredetinél", arányosan töltse meg az A5-ös rajzlapot (de azért maradjon körülötte szabad tér, ne csússzon ki egészen a rajzlap szélére!).

Figyeld meg, hogy a ló kivételével forgástestekről van szó. Ezeket úgy is elképzelheted rajzolás közben, hogy különböző forgástest-darabokból épülnek fel.

A ceruzád nyomóerejének változtatásával alakítsd a tónusokat! Tehát a fény és a sötét árnyék közti átmenet fokozatait. Az árnyékolás segítségével a forgástestek térbeliségét, domború formáit (plasztikusságát) tudod érzékeltetni. Sűrű, finom, a formákat követő vonalkázással és ne maszatolással árnyékolj! Ehhez mindig tűhegyesnek kell lennie a ceruzádnak!

A KÖVETKEZŐ HÁROM KÉPET KELL LERAJZOLNOD:

Paraszt (gyalog)

Király






Itt pedig feltöltök néhány tanulmányrajzot, de nem azért, hogy ezeket rajzoljátok, hanem csak példának arra, hogy hogyan kellene megrajzolni grafitceruzával a sakkbábukat:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...