2020. március 27., péntek

7. OSZTÁLY FELADATA


KOMPOZÍCIÓS FELADAT

Úgynevezett szimultán rajz. Ezzel a kompozíciós technikával már találkozhattatok akkor, amikor a szürrealisták montázs technikájáról volt szó.
A mellékelt mintán, Vajda Lajos, Mészáros Imre rajzain jól látható, hogy az egyes motívumok sziluettjei (körvonalai) külön készültek (akár külön, de VÉKONY! papírra), majd ezeket egy tiszta VÉKONY papírlapra átkopírozva egymásra montírozta úgy, hogy ne értelmetlenül összevissza, hanem valamilyen (akár szürreális, álomszerű) sajátos logika szerint valódi kompozícióvá kapcsolódjanak össze. Olyan kompozícióvá, melyben minden egyes elem őrzi eredeti jelentését, de más motívumokkal találkozva valamilyen titokzatos többletjelentéssel telítődjön.
Tehát továbbra is maradunk a vonalas rajznál. A motívumok körét kibővítheted az otthoni tárgyak mellet az internetről letöltött tárgyak, figurák formáival (növény, állat vagy emberalak, arc stb.). Legalább 4 különböző motívum legyen, de természetesen ennél több is lehet! Vigyázz! A túl sok motívum sem biztos, hogy jó, mert zavarossá válhat a kompozíciód.
Tehát a lépések (részletesen leírom, de ne aggódj, valójában nagyon egyszerű és gyors technika):
1.      KÜLÖN PAPÍROKRA rajzolj le szigorúan csak vonalasan (tónusozás, árnyékolás  ne legyen) legalább 4 db. különféle motívumot! A papírok legyenek VÉKONYAK! (Pl. egyszerű, olcsó fénymásoló papír). A motívumok mérete legyen az A4-es papír méretén belül! Legyen olyan motívum, ami nagyobb, amit a kompozíciódban főszereplőnek szánsz, és legyenek kisebb (mellékszereplő) motívumok is (ezeket a hangsúlyos nagy motívum köré tudod majd szervezni).
2.      A vonalas rajzot – hogy az átmásolásnál látszódjon - erősítsd meg (pl. húzd ki tűhegyű filctollal (persze ha van)!
3.      Válaszd ki az egyik rajzot és a papírt a sarkainál cellux-szal rögzíts az ablaküvegedre! A másoláshoz, kopírozáshoz ablak és napfény kell, tehát nappal tudod megcsinálni.
4.      Egy külön üres, de szintén VÉKONY papírt (A4-es) helyezz rá! Ezen a lapon alakítod ki a montázsolt kompozíciód. Gyakorlatilag átlátszó rétegeken fogod egymásra vetíteni a motívumaidat.
5.      Miközben átmásolod a felső papírra a körvonalakat, ügyelj arra, hogy ne csússzon el a felső papírlap!
6.      Ha készen vagy, akkor sorban jöhet a többi papír a körvonalakkal. Ügyelj arra, hogy a második kopírozásnál már komponálnod kell. Tologatni, forgatni egymáshoz képest az áttetsző rétegeken látható körvonalakat. Ismét hangsúlyozom, nem ész nélkül egymásra „dobáljuk”, halmozzuk a motívumokat, hanem KOMPONÁLUNK! Ügyelj a vonalak tisztaságára, szabályosságára.
7.      Ha kialakult a kompozíciód, akkor fényképezd le és küldd el nekem.


VAJDA LAJOS MONTÁZSOLT RAJZAI











MÉSZÁROS IMRE RAJZAI






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...