2020. május 17., vasárnap

7. OSZTÁLY FELADATA - ROKOKÓ MŰVÉSZET


OLVASD VÉGIG!!!
Tervezz rokokó frizurát!

Az 1760-as évektől egyre többen egyre magasabb, egyre meghökkentőbb frizurára vágytak. Eleinte csak fél, majd egyarasznyira nőtt a homlok fölé a divatos haj, és általában tojásformájúra alakították. Az 1770-es évekre a divat bedurvult, és a tornyos frizura egyre nőtt, már két, sőt három arasszal növelte meg a trendi hölgy magasságát, általában piramisszerű építményként, de a léggömbforma sem volt ritka. Ennek már fele sem volt tréfa, a divatos, de stabil hajzat előállításához, no meg kiagyalásához professzionális fodrászra (coiffeur) volt szükség.
Itt már nem párnácskákra emelték a nő haját, hanem többnyire parafából vagy textilből, gézből készített szív alakú nagy párnára, amelyet a fej tetején rögzítettek, és most már rengeteg hajpótlást is bele kellett ügyeskedni a frizurába, mert az alany eredeti hajhosszúsága nem lett volna elég a frizura költemény kialakításához. Díszítésül beledolgoztak rengeteg szalagot, tollat, ékszert.
A felhőkarcoló frizura szabad stílusú megvalósítása volt a pouf. Itt a magasságon kívül nem volt kötöttség, gyakran allegorikus kis jeleneteket, aktuális eseményeket idéztek meg a frizurában. Gyakorlatilag bármit belekomponálhattak, a hölgy kedvenc papagájának apró szobrocskájától a szélmalomig, vagy virágoskerttől a Montgolfier fivérek éppen akkor feltalált hőlégballonjának kicsinyített másáig.

Először is alaposan olvasd el a rokokó művészet rövid szöveges bemutatását, utána nézd végig a képsort is! A végén lesznek példák az extrém rokokó frizurákra - nem másolni!

Ha elolvastad, akkor halványan rajzolj fel egy egyszerű emberalak körvonalát - a figura, most csak mellékszereplő!

A rokokó parókád legyen minél meghökkentőbb, fantasztikusabb! Lehet egészen szürreális! Bármit belekomponálhatsz.

Méret: A4-es rajzlap
Technika: grafitceruza
HATÁRIDŐ: MÁJUS 29. PÉNTEK, 16 ÓRA

A rokokó művészet

A 18. század elejétől a 19. század első negyedéig, harmadáig tartott Európa különböző területein, más-más művészeti ágban. A rokokó szó kagylót jelent; ez a stílus legjellegzetesebb motívuma (rocaille).
Franciaországban jött létre az új stílus, mely a kifinomult arisztokrácia könnyed életvitelét környezetének kialakításával is hangsúlyozni akarta. Már XIV. Lajos korában érezhető volt egyfajta szembenállás a hivatalos barokk stílus szigora ellen. Az ellenzők könnyedebb, díszítettebb stílust akartak létrehozni szeszélyesen aszimmetrikus, szabálytalan vonalvezetéssel. XV. Lajos idején egy gazdasági fellendülés is megfigyelhető volt, aminek hatására megnőtt a kényelemre, a luxusra való igény. Ez mutatkozik meg a társasági élet kifinomultságában, a szalonok nőies bájában, nagyvilági életében. Ehhez a hangulathoz a barokk nehézkessége, drámaisága helyett egy árnyaltabb, játékosabb, a korábbinál jóval könnyedebb stílus kívánkozott.
A rokokó elsősorban díszítőstílus, főképpen épületek, belső terek, bútorok stb. díszítésére volt alkalmas. Különálló rokokó építészet nem létezik, a kor épületei külsőleg klasszikus szigorúságot és józanságot árulnak el. A lakóházak többnyire patkóalakban épülnek, különösen az épületek központi részét emelik ki rizalittal. A belső díszítésnek jellemző vonása, hogy minden szilárd, erélyes formát könnyed, cifrán és többszörösen hajlított görbe vonalakban old föl. Változatosan hajlított, hullámos, szeszélyesen cikornyás vonalak alkotják fő jellemét, amit minden országban egyaránt megtart.

Rokokó festészetről csak ott beszélhetünk, ahol a festmény beleillik a stukkóval díszített, porcelánszobrocskáktól zsúfolt terembe. Az ilyen festmény jellemzői az érzelmesség, a finom érzékiség, aprólékos kidolgozás. A legkedveltebb műfaj a zsánerkép (életkép), ez fejezte ki az arisztokrácia igényeit. Emellett számos mitológiai tárgyú kép is készült, illetve apró portrék, úgynevezett miniatűrök. 

A rokokó művészet jellegzetességei képekben




































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...