2021. április 8., csütörtök

8. OSZTÁLY FELADATA

 Figyelmesen olvasd el a feladat szövegét!


TÓNUSOS TANULMÁNYRAJZ

Készíts önarcképet! Megpróbálhatod tükör vagy a telefonoddal készített fotó segítségével (ez utóbbit esetleg a számítógép képernyőjén ki is nagyíthatod. 

Órán már rajzoltatok tónusos tanulmányt, ennek során már tisztáztunk jó néhány szabályt, technikai fogást - most elevenítsük fel!

Először figyeld meg arcod karakterjegyeit! Ügyelj a formák, a helyes arányok pontos visszaadására! Ne csak vonalakkal, hanem tónusokkal is érzékeltesd a formák térbeliségét!

Először halványan , néhány vonallal vázold fel a főbb tömegeket (ügyelj a fej arányos elhelyezésére, méretére a papírlapon - ne legyen túl kicsi, de ne is érjen ki a papír széléig)! 

Ezután fokozatosan (Fokozatosság elve!), kereső vonalakkal kezdd el kidolgozni a részleteket! Csak akkor erősíts meg véglegesen vonalakat, amikor már ellenőrizted azok helyességét! Figyelem: nem mindenáron szép, hanem inkább jó - vagyis a látványhoz hasonló rajzot kell készíteni! 

A tónusozásban is a fokozatosság elve érvényesüljön! Ne vessz el a részletekben, az egész fejet egységben kezelve a halványtól a sötét tónusokig fokozatosan építsd egymásra a tónusfokozatokat! A tónusozást sraffozással és ne maszatolással csináld (nem koszt, hanem a fények és árnyékok tónusértékeit alakítjuk ki a rajzon(!
Egymást bizonyos szögben metsző, formakövető vonalakkal történjen a tónusozás.
Fontos, hogy a rajzolás egyfajta megismerés. Miközben a látványt igyekszem megragadni, egyben megismerem a valóságot. Ezért magának a rajznak is tükröznie kell az értelmezés folyamatát. Miközben rajzolok, folyamatosan ide-oda ugrál a tekintetem a látvány és a rajzom között. A szememre bízom magam és nem az emlékezetemre. Most azt rajzolom, amit látok, és nem azt, amit tudok a modellről.
Figyelem: ismét hangsúlyozom, hogy nem kis Leonardo da Vinci rajzokat várok. Nem baj, ha nem sikerül úgy, ahogy elképzeled, de látszódjon a rajzon a próbálkozás. Szánj rá időt, ne kapkodd el. A következő feladat erre fog épülni.
Jó munkát kívánok!

Méret: A4-es rajzlap
Technika: grafitceruza

Egy kis segítség a rajzoláshoz:

A fej alapvető formájának, tömegének néhány vonallal történő felvázolása

Fontos a fő tengelyek meghatározása

A szemek, orr, száj egyelőre még vázlatos elhelyezése, megformálása
Érdemes halvány segédvonalakkal meghúzni a segédvonalakat: az arc függőleges szimmetria tengelyét, a szemek vízszintes tengelyét, az orr, a száj elhelyezkedését a függőleges tengelyen stb. Ügyelni kell a távolságokra, arányokra. Több tájékozódási pontot érdemes ellenőrizni: pl. szemzug, száj sarkai, orrcimpák stb.. Általános szabály, hogy a két szem között egy harmadik is elfér (a két szem távolsága).


Tájékozódási pontok: függőlegesek és vízszintesek használata


Tájékozódási pontok: függőlegesek és vízszintesek használata

A fülek, szemek, orr és száj egymáshoz viszonyított helyzete


Arányok meghatározása


KÉSZ TANULMÁNYRAJZOK:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

8. OSZTÁLY FELADATA

  LÉGY SZÍVES OLVASD EL   VÉGIG ! A következő feladatban sziporkáztathatod a fantáziád! 1. Tervezz fantázialényt különböző létformák összeka...